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Uit Mokum – Haarlem…

Al jarenlang vindt elke dinsdagmiddag een viertallenveldslag plaats op StepBridge tussen vier spelers van Mokum en een Haarlems kwartet.

Meestal trekt Haarlem aan het langste eind, maar (gelukkig) niet altijd .

Ik plukte er een paar leuke vraagstukken uit. Voor het overzicht ‘stileerde’ ik de kaartverdelingen.

Spel 1
 A 2
 V 2
 B 9 3 2
 A V 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 H V B 3		
 A H B 10 3
 A 10 4
 B			Na 2SA – 6SA ben je leider in 6SA.

Stel dat je west mag verbieden in een bepaalde kleur voor te spelen, welke kleur zou je dan verbieden?
a.	schoppen
b. 	harten
c. 	ruiten
d. 	klaveren
e. 	geen enkele - ongeacht waarmee west uitkomt, ik maak altijd 6SA

Ik geef één uiterst korte overpeinzing…

Overpeinzing 1
 A 2
 V 2
 B 9 3 2
 A V 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 H V B 3		
 A H B 10 3
 A 10 4
 B			Na 2SA – 6SA ben je leider in 6SA.

Stel dat je west mag verbieden in een bepaalde kleur voor te spelen, welke kleur zou je dan verbieden?
a. 	schoppen
b. 	harten
c. 	ruiten
d. 	klaveren
e. 	geen enkele - ongeacht waarmee west uitkomt, ik maak altijd 6SA


Overpeinzing over het bieden
Je kunt met de verdeling van deze zuidhand vraagtekens plaatsen bij de 2SA-opening. Ik vermoed dat de gevestigde orde liever opent met 1. Om op het 2-bijbod van noord met het 2-reversebod de extra kracht aan te geven. 

Probleem is dat, vanwege noords beloofde minimum van 10 punten, zuid met het 2-rebid 15/16-19 punten aangeeft. Dat zal bij veel noordspelers geen slemvisioen oproepen en uitmonden in 3SA… Dat gebeurde dan ook aan de andere tafel.

Gelukkig voor mij, en daarmee voor Mokum, opende mijn zuidpartner met 2SA. Ik vond dat ik met mijn dertien punten en een tweekaart in de beide hoge kleuren niets anders kon doen dan direct 6SA bieden.

Overpeinzing bij het speelplan
Er valt pas iets te peinzen nadat je je vaste slagen hebt geteld…
Het leuke van dit spel is dat, als je die telklus hebt geklaard, er eigenlijk heel weinig te peinzen valt…







Speelplan 1
 A 2
 V 2
 B 9 3 2
 A V 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 H V B 3		
 A H B 10 3
 A 10 4
 B			Na 2SA – 6SA ben je leider in 6SA.

Stel dat je west mag verbieden in een bepaalde kleur voor te spelen, welke kleur zou je dan verbieden?
a. 	schoppen
b. 	harten
c. 	ruiten
d. 	klaveren
e. 	geen enkele - ongeacht waarmee west uitkomt, ik maak altijd 6SA


Noteer voor antwoord e 3 punten! Want welke kleur west ook kiest: je 6SA-contract maak je, zelfs als OW voor hun tegenspel in elkaars en jouw kaarten mogen kijken!

Je telt 11 vaste slagen: vier in schoppen, vijf in harten, één in ruiten (A) en één in klaveren (A).

Je moet dus één extra slag versieren/ontwikkelen/creëren…

Na een uitkomst in harten of schoppen (a en b) neem je bij voorkeur in noord (korte kant eerst) en speel je 2 naar B. Daar laat je OW om vechten. Pakt niemand die slag, dan heb je je 12e slag al binnen en sleep je je elf andere slagen op het droge.

Na een ruitenuitkomst (c) zal oost V of H bijspelen. Die pak je met je A. Gun OW de tweede slag met hun andere ruitenplaatje. De volgende ruitenslag is dan beslist voor jou. Dat is dan meteen je 12e slag.

Na een klaverenuitkomst (d) organiseer je je 12e slag al direct, door dummy 2 te laten bijspelen. Mocht oost H leggen, dan is dummy’s V goed voor de 12e slag, en als oost een lage klaveren bijspeelt eist jouw secce B die eer op!

Dus moet antwoord e het juiste antwoord zijn!






Spel 2
 H 5 4 3 2
 3 2
 V 3 2
 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A B 10 9 8 7 6
 H 4
 5 4
 A 5

Je bent – uiteraard – leider in 4.

West start met A (oost 7).
West speelt de 2e slag 10, voor oosts A.
Oost speelt dan V, voor jouw H.

Je trekt één keer troef met A. Hoe speel je verder?
a. 	A, 5 na.
b. 	5.
c. 	5.
d. 	alle troeven van zuid op één na.

Natuurlijk geef ik een overpeinzing .





Overpeinzing 2
 H 5 4 3 2
 3 2
 V 3 2
 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A B 10 9 8 7 6
 H 4
 5 4
 A 5

Je bent – uiteraard – leider in 4.

West start met A (oost 7).
West speelt de 2e slag 10, voor oosts A.
Oost speelt dan V, voor jouw H.

Je trekt één keer troef met A. Hoe speel je verder?
a.	A, 5 na.
b.	5.
c.	5.
d.	alle troeven van zuid op één na.


Direct na de A-uitkomst schrok je je waarschijnlijk lens, want je telt liefst vijf dreigende verliesslagen:
· 2 in harten;
· 2 in ruiten;
· 1 in klaveren.

Prettig dat west (na zijn A) 10 voorspeelt voor oosts A. 
Dat verheft jouw H tot zekere slag, waarmee het totaal aantal dreigende verliezers daalt naar vier. 

Twee slagen verloor je al. En je dreigt nog twee slagen te verliezen: een in ruiten en een klaveren.

Jouw taak: zo spelen dat je maar één slag verliest.

Je weet nog… dat west uitkwam met A. En dat sterke spelers liever niet met een aas uitkomen als ze de heer niet hebben. 



Speelplan 2
 H 5 4 3 2
 3 2
 V 3 2
 4 3 2
	 A H x (x) 
 A B 10 9 8 7 6
 H 4
 5 4
 A 5

Je bent – uiteraard – leider in 4.

West start met A (oost 7).
West speelt de 2e slag 10, voor oosts A.
Oost speelt dan V, voor jouw H.

Je trekt één keer troef met A. Hoe speel je verder?
a.	A, 5 na				= 0 punten
b.	5						= 0 punten
c.	5						= 3 punten
d.	alle troeven van zuid op één na	= 0 punten

Je enige hoop is dat west inderdaad begon met AH in handen. Dan alleen kun je je klaverenverliesslag voorkomen. 

Speel 5 voor (speelwijze c). Als west laag bijspeelt, laat je dummy V leggen. 
Met H bij west ben je meteen veilig als west duikt, want dan verlies je maar één ruitenslag. En als west meteen zijn H legt, maak je je contract ook. Mocht west daarna klaveren terugspelen, dan pak je die met A. Vervolgens steek je over naar dummy’s H om daarna op V je 5 op te ruimen. Geen klaververliezer dus.

Merk op dat je contract kansloos is als west meteen met klaveren was uitgekomen, of na zijn A klaveren had teruggespeeld.

Je gaat eveneens de boot in als je de eerste troefslag niet had gemaakt met A, maar met dummy’s H! Want dan kun je na de slag van H niet naar dummy oversteken om V te spelen!

Datzelfde probleem heb je als je al je troeven speelt op één na (speelwijze d). Dan kun je ook na H de oversteek naar dummy niet maken!

Mijn partner, Margriet, koos (gelukkig voor het Mokums kwartet) voor speelwijze c!


Spel 3
		 H 3 2
 V 2
 V B 2
 6 5 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A 5 4
 A H B 10 4 3
 H 3
 B 7

Je bent leider in 4.
West komt uit met V.

Vraag I
Welke schoppenkaarten speel je in de eerste slag?
a.	H en 4
b.	2 en A
c.	2 en 4

Vraag II
Je haalt met drie rondjes harten alle OW-troeven op.
Welke kleur speel je daarna?
a.	schoppen
b.	ruiten
c.	klaveren

Tuurlijk peins ik effe lekker met je mee .




Overpeinzing 3
		 H 3 2
 V 2
 V B 2
 6 5 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A 5 4
 A H B 10 4 3
 H 3
 B 7

Je bent leider in 4.
West komt uit met V.

Vraag I
Welke schoppenkaarten speel je in de eerste slag?
a.	H en 4
b.	2 en A
c.	2 en 4

Vraag II
Je haalt met drie rondjes harten alle OW-troeven op.
Welke kleur speel je daarna?
a.	schoppen
b.	ruiten
c.	klaveren

Je telt vier dreigende verliesslagen:
1 in schoppen, 1 in ruiten en 2 in klaveren.

In een troefcontract voorkom je meestal verliesslagen door de (te) lage kaarten te troeven óf op te ruimen op een andere bijkleur. 
Maar daar zitten drie maren aan…

1. Je kunt alleen een kaart troeven met een ongelijk aantal kaarten in dezelfde bijkleur: in schoppen valt er dus niets te troeven.

2. Het aantal verliesslagen wordt niet minder als je troeft met een hand waarin je de meeste troeven hebt: klaveren troeven in je eigen (zuid)hand vermindert niets aan het aantal (twee) klaververliezers en levert (vaak) ook geen extra slagen op.

3. Je kunt alleen een verliezende kaart opruimen op een bijkleur met een ongelijk aantal kaarten… 

Stel dat de ontbrekende klaveren 3-3 zitten en je drie keer klaveren speelt, dan zóú je op dummy’s laatste klaveren afval kunnen lozen. Probleem is echter dat je tegenstanders (na hun eerste twee klaverslagen) de verliesslag in schoppen waarschijnlijk ook al meepakten.
Misschien één lichtpuntje: je ruitenkleur is ook ongelijk van lengte…

Speelplan 3
		 H 3 2
 V 2
 V B 2
 6 5 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A 5 4
 A H B 10 4 3
 H 3
 B 7

Je bent leider in 4.
West komt uit met V.

Vraag I
Welke schoppenkaarten speel je in de eerste slag?
a.	H en 4	= 0 punten
b.	2 en A	= 2 punten
c.	2 en 4	= 0 punten

Vraag II
Je haalt met drie rondjes harten alle OW-troeven op.
Welke kleur speel je daarna?
a.	schoppen	= 0 punten
b.	ruiten		= 2 punten
c.	klaveren		= 0 punten


Je maakt je contract als je de uitkomst wint met A (b) en na de drie troefrondjes op de ruiten afgaat (b). Begin wel met H!!!

Stel dat OW de eerste ruitenslag duiken, de tweede ruitenslag pakken met hun A, meteen de twee klaverslagen meenemen en schoppen terugspelen. Dan win jij die slag met dummy’s H en ruim je op dummy’s laatste hoge ruiten een kleine schoppen op. Geen verliesslag in schoppen dus 4C!  

· Je hebt een (te) groot probleem als je de eerste slag pakte met H. Want dan kun je niet oversteken naar dummy voor de reddende V.
· Ook de leiders die wel de uitkomst pakten met hun A kunnen de mist ingaan als ze na het troefspelen beginnen met 3… Als OW meteen de eerste ruitenslag pakken en weer schoppen spelen, is die slag voor dummy’s H. Maar… de vlucht van een kleine schoppen wordt gecanceld, de tweede ruitenslag gaat dan naar de hand (H) en een weg terug is er niet meer…


Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: ‘ideale invaller voor de wekelijkse viertallenwedstrijd Mokum – Haarlem’!


	[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over alles wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel wil weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.




[bookmark: _MailOriginal]Misschien een rare vraag

	Oost Gever / OW kwetsbaar  
          					(ik)
West		Noord	Oost		Zuid
				1*		pas	Ik heb 10 punten met 4-3-3-3-
verdeling
1		pas		2SA		pas
3		pas		3		??

Omdat ik (zuid) hoogstwaarschijnlijk moet uitkomen tegen SA vraag ik aan oost: ‘Is die 3 reëel?’ 
Antwoord: ‘Nee, dat is gewoon Stayman, toch normaal.’
Is dat zo? Ik vind dat een beetje raar.



Rob: 
Je hebt gelijk, dit is (meer dan) een beetje raar. En dan bedoel ik het niet alerteren van 3. Ook een normale Stayman is alerteerplichtig!

Mijn advies: laat ook dit 18-19 punten 2SA-rebid Stayman en Transfers los. 

Stayman/Puppet op de 2SA-sprong van 18-19 punten?
Vooral voor spelers die geen duidelijke afspraken hebben na het 2SA-rebid, schept Stayman/Transfers duidelijkheid. Ook na 1 - 1/!

	West			Oost
1			1
2SA (18-19)	3*	Wests 2SA-rebid sluit een 4-kaart  uit. Met een
hartenkwartet mee had west immers 4 geboden.
Oosts 3-Stayman heeft alleen zin met een 4-kaart .

· 3: 4-krt , sluit een 3-kaart  niet uit (liever 4-4-fit dan 5-3-fit in troef)
· 3: 3-kaart , ontkent een 4-kaart 
· 3SA: géén 3-kaart  en géén 4-kaart 
[bookmark: _GoBack]


Gezocht: weg naar slem

	Gisteravond kregen mijn partner en ik een spel in handen dat wij niet tot onze tevredenheid hebben geboden. We willen dan ook graag jouw mening over hoe dit spel geboden had moeten worden. 

Wij zaten OW, spelen 5-kaart hoog, geen controlebiedingen en geen zwakke sprongbiedingen.

Noord / Allen	 10 5 4
 V 10 7 5
 A H 9 7 5
 6
 A H V 8 7 2		 B 6 3
 4				 A H 6 3
 -				 8 4 2
 A 9 8 7 3 2		 H V 10
 9
 B 9 8 2
 V B 10 6 3
 B 5 4
Het bieden
West		Noord	Oost		Zuid
		pas		1*		pas
1		2		pas		pas
4		pas		pas		5
pas		pas		doublet	pas
pas		pas

De tegenstanders NZ gingen 2 down maar dat was een slechte score omdat er voor ons (OW) 6+ 1 in zit.
Hoe hadden we dit kunnen bieden?



Rob: Ik denk aan het volgende biedverloop:

 A H V 8 7 2			 B 6 3
 4					 A H 6 3
 -					 8 4 2
 A 9 8 7 3 2			 H V 10

West		     Noord		Oost		Zuid
		     pas		1*		pas
21		     3		4		5
62		     pas		pas		pas

21	Deze sprong belooft minstens openingskracht mee met een sterke
6-kaart schoppen.
		62	Het (vervelende) 5-bod maakt het vragen naar azen
onmogelijk. Zoals NZ de ruiten bieden, mag je er toch wel op rekenen dat ze over A beschikken. Grote kans dat oost met zijn openingshand A meebrengt. Dat maakt 6 bij deze verdeling en kracht zeker verantwoord.

Tussen maat en mij

	Allen kwetsbaar. Ik mag openen.

 V B 10 9 8 x x
 x x
 -
 H B 10 x

Ik open met 1. Mijn maat vindt 3 beter. 2 openen, wijzen we beiden af; 4 ook.

Wat is jouw mening?



Rob:
Bij twijfel tussen 1- en 3 kun je de ‘Regel van 20’ toepassen: als de som van je honneurpunten en het aantal kaarten van je twee langste kleuren minstens 20 is, open je 1.
Dan kom je met deze hand uit op 18. Te weinig voor 1 dus… open je 3.

Twee voordelen van de 3-opening: 
· je partner kan na een 3-opening je puntenkracht niet overschatten.
· je werpt een hele hoge drempel voor je tegenstanders op om achter hun eventuele fit in een rode kleur te komen.
Bridge Training 1003, 26 mei 2025, rob.stravers128@gmail.com
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